Černý kašel má první letošní oběť v Česku, potvrzují statistiky SZÚ

Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Lékaři od začátku roku evidují zjevný nárůst počtu případů pertuse, potvrdilo se jich už 3101. Za poslední týden přibylo 827 případů. 

Ústav v dokumentu uvedl, že již v sedmém kalendářním týdnu bylo hlášeno jedno úmrtí ve věkové kategorii od 55 do 64 let. 

Onemocnění se vyskytuje ve všech věkových skupinách, medián věku pacientů je 32 let. Nejvíce případů připadá na věkovou skupinu od 15 do 19 let. U dětí do jednoho roku je evidováno téměř šest desítek případů nemoci. Nejvyšší nemocnost je v Jihočeském, Pardubickém kraji a na Vysočině. Nejméně případů hlásí Olomoucký a Karlovarský kraj.

Černý kašel nebo také pertuse je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Příznaky se obvykle objevují 7 až 10 dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech.

Příznaky se zprvu podobají běžnému nachlazení, jde o kýchání, rýmu či horečku. Slabý kašel časem nabývá na závažnosti, záchvaty jsou intenzivnější. Nakažený vykašlává hustý průhledný hlen, často to doprovází zvracení. 

Nejzávažnější formy nemoci postihují malé děti, u nichž se mohou projevit vážné komplikace. Zahrnují zápal plic a encefalopatii (onemocnění mozku), může dojít až k úmrtí. U dospělých či dospívajících se mohou vyskytnout krátkodobá neschopnost dýchat, zlomená žebra, výhřez konečníku a kýla.

K léčbě a prevenci dalšího šíření černého kašle se používají antibiotika. Aby byla léčba nejúčinnější, je třeba ji zahájit v raném stadiu onemocnění. 

Související

Více souvisejících

černý kašel Státní zdravotní ústav (SZÚ) nemoci

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Tomáš Zdechovský

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Agenti GRU zodpovědní za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku.

Policie odložila případ Vrbětice. Smrtící exploze způsobili agenti ruské GRU

Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, k nimž došlo v druhé polovině roku 2014. Exploze připravily o život dva české občany a způsobily škodu přes miliardu korun. Podle policie se podařilo prokázat podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů, přičemž jde o součást jejího dlouhodobého diverzního působení mimo území Ruska.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Pokud Čína nepřestane zásobovat Rusko komponenty pro válku, zakročíme, varují USA

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v Pekingu varoval, že Washington zakročí, pokud Čína nepřestane zásobovat Rusko komponenty pro válku na Ukrajině. Charakter těchto opatření neupřesnil, informovala stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy