Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

Prezidentské volby probíhaly od minulého pátku do neděle nejen v Rusku, ale také na územích okupovaných Ruskem na Ukrajině. Hlasovalo se rovněž na ruských velvyslanectvích v zahraničí.

Hnutí Golos, které cituje agentura Reuters, označilo tyto třídenní volby za neplatné. Předvolební kampaň probíhala v situaci, kdy základní principy ruské ústavy zajišťující politická práva a svobody byly v podstatě ignorovány a ústava sama byla změněna tak, aby se obešlo omezení počtu funkčních období prezidenta.

Golos v prohlášení upozornil, že "nikdy předtím neviděl prezidentskou kampaň, která by tak výrazně odporovala ústavním standardům." Hnutí podotklo, že během voleb byl státní aparát využíván k propagandě, nátlaku a kontrole nad voliči, a že kampaň i samotné hlasování probíhaly za podmínek cenzury.

Golos uvádí, že v některých regionech zástupci orgánů činných v trestním řízení kontrolovali projev vůle voličů a trestali je za "nesprávné" nápisy na hlasovacím lístku nebo za "nesprávný" čas příchodu do volební místnosti. V některých případech voliči byli dokonce vyzváni, aby prozradili, kterého kandidáta podpořili.

Podle Golosu se nic podobného v takovém rozsahu ještě nikdy při volbách v Rusku nestalo. Hnutí také poznamenalo, že organizátoři voleb udělali maximum pro omezení možnosti veřejnosti sledovat průběh hlasování. Byl zablokován přístup k videopřenosům z volebních místností a nebyla povolena přítomnost nezávislých pozorovatelů.

Golos kritizuje, že tyto volby selhaly v jejich hlavním účelu - poskytnout představu o skutečné náladě občanů a umožnit jim samostatně a svobodně rozhodovat o budoucnosti své země.

Kreml v pondělí uvítal vysokou účast ve volbách jako důkaz "konsolidace" ruského národa kolem Putina. Nicméně Spojené státy, Německo, Británie a další země označily volby za nesvobodné a nespravedlivé, z důvodu věznění politických odpůrců Kremlu a cenzury. Rusko označilo takovou kritiku za absurdní.

Ruská Ústřední volební komise uvedla, že volby byly pod náležitou kontrolou, a to díky pozorovatelům ze zahraničí delegovaným prezidentskými kandidáty, politickými stranami a společenskými organizacemi.

Golos však tvrdí, že kandidáti a strany v některých regionech neposlali své pozorovatele na volby a v jiných případech byli jejich pozorovatelé po zahájení hlasování ze místností staženi. "Zástupci kandidátů a stran uvedli, že tak učinili pod tlakem," uvádí Golos.

Dobrovolníci, kteří sbírali data pro exit polls před volebními místnostmi, byli zadrženi a zatčeni. Golos tvrdí, že šlo především o stoupence Borise Nadeždina, jehož kandidaturu Ústřední volební komise odmítla zaregistrovat kvůli údajným nedostatkům v podpisech od jeho podporovatelů.

Agentura Reuters upozornila, že informace o těchto incidentech ze strany Golosu nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Na sociálních sítích se však šíří videa protestů ve volebních místnostech, která zachycují pokusy o poškození volební urny nebo znehodnocení hlasovacích lístků. Předsedkyně Ústřední volební komise označila pachatele těchto incidentů za "šmejdy" a upozornila, že za narušení voleb může být udělena až pětiletá vězení. Bývalý prezident Dmitrij Medveděv deklaroval, že takoví lidé by mohli být souzeni za vlastizrady.

Golos, založený v roce 2000, je jedinou nezávislou organizací monitorující volby v Rusku. V roce 2013 byla označena za "zahraničního agenta" a bylo jí zakázáno vysílat své pozorovatele do volebních místností. Jedním z vůdců Golosu, Grigorij Melkoňjanc, je momentálně ve vazbě čekající na soudní proces kvůli obvinění z údajné spolupráce s "nežádoucí organizací". 

Související

Více souvisejících

Rusko volby v Rusku

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

před 39 minutami

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Tomáš Zdechovský

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Agenti GRU zodpovědní za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku.

Policie odložila případ Vrbětice. Smrtící exploze způsobili agenti ruské GRU

Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, k nimž došlo v druhé polovině roku 2014. Exploze připravily o život dva české občany a způsobily škodu přes miliardu korun. Podle policie se podařilo prokázat podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů, přičemž jde o součást jejího dlouhodobého diverzního působení mimo území Ruska.

před 7 hodinami

Může Ukrajina porazit Rusko? Za těchto podmínek ano, tvrdí Stoltenberg

Pro Ukrajinu ještě není pozdě, aby zvítězila nad Ruskem, pokud spojenci splní sliby o dodání dalších zbraní. Uvedl to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy